Pikaryijy mattonäytepaloista

Sain käsiini monta kansiollista erilaisia mattonäytepaloja erään sisustustuunnittelijan lopettaessa toimintaansa. Näytepalat olivat pieniä, postimerkin kokoisesta noin 15x15 cm kokoisiin ja ne oli tiukasti liimattu kartonkikansioihin. Näistä ei mattoa kannattanut tehdä, mutta hauska, äänimaisemaa pehmentävä pikaryijy niistä syntyisi.

Leikkasin pohjaksi ison ympyrän pahvilaatikosta naruharpin avulla.

Peitin kartonkiympyrän pinnan vahvalla, 2-puoleisella mattoteipillä. Valikoin mattopaloista sisustukseen sopivat värit ja aloitin sommittelun keskeltä ympyrää. Irroitin vain muutaman teippirivin suojakalvon kerralla ja painoin palat tiiviistin toisiaan vasten ja tiukasti kiinni pohjaan. Koska palat olivat hyvin erikokoisia, piti niitä leikata sopivan kokoisiksi sommittelun edetessä sekä ympyrän kehää myötäilemään, Leikkaaminen onnistui hyvin saksilla tai mattoveitsellä.

Lopuksi liimasin vielä toisen pahviympyrän vahvistamaan rakennetta, ja painoin pahvin seinään kiinnitettyihin ruuveihin. Tämä mattopalaryijy muistuttaa kovasti ilmakuvaa maaseudulta, erilaiset peltotilkut täplittävät maisemaa. Pikaryijy se on siksi, että pitkään muhineen idean ja käsivoimia vaatineen palojen repimisen jälkeen itse ryijyn sommittelu sujui kahdessa illassa.

Case Yousician - Metallica -mainosbanderollista uusiotuotteita

Suomalainen Yousician, interaktiivinen musiikin opetuksen alusta, lanseerasi kesäkuussa yhteistyön Metallican kanssa. Mainoskampanjaan tehtiin isot ulkomainoslakanat Forumin kulmaan Helsingin ydinkeskustaan. Kampanjan päätyttyä mainosbanderollit otettiin alas ja Yousicianin väki pohti miten heille tärkeän kampanjan materiaalit voitaisiin roskiin heittämisen sijasta jatkojalostaa ja uudelleenkäyttää. Pienen googlailun jälkeen he ottivat yhteyttä Tuunaajamutsiin, joka Yousicianin Kaisa Sosalan kanssa ideoi erilaisia uusiotuotteita tästä vahvasta, muovipinnoitetusta, vedenpitävästä ja kevyestä materiaalista. Henkilökunnalle haluttiin järjestää yhteisöllinen kädentaito-aktiviteetti työpäivän päätteeksi, jossa ikonista materiaalia voisi uusiokäyttää omin käsin.

Työpajoissa tehtäviksi lopputuotteiksi valikoituivat säkkituolit toimistolle sekä läppäreille mitoitetut olkalaukut ja suuret kestokassit. Tuunaajamutsi suunnitteli helpot mallit, piirsi kaavat ja valmisti prototyypit, joiden ompelu onnistuisi ensikertalaiseltakin muutaman tunnin työpajassa.  

Bannerimateriaali on kestävää, hiukan haastavaa ommella ja vaatii vahvat ompelukoneet, neulat ja langat. Toisaalta muovipinnoitettu kangas ei rispaannu eivätkä saumat siksi vaadi huolittelua. Nuppineulat eivät mainospressuun pure, mutta väliaikaiskiinnitys on helppo tehdä 2-puoleisella teipillä. Prototyyppien kehittelyyn meni aikaa, sillä mallien piti olla mahdollisimman helppoja ommella ja saumoja minimalistisen vähän. Olkalaukku tuotti eniten päänvaivaa, mutta kuudennen prototyypin jälkeen malli oli riittävän pelkistetty ja ompelusta selvisi minimissään kahdella suoralla saumalla.  Haastetta toi myös bannerin koko, n. 16 m x 8 m. Sen liikuttelu ja leikkaaminen vaati tilaa, jotta kukin saisi haluamansa yksityiskohdan leikattua oman tuotteensa materiaaliksi.

Mainosbannerollin lisäksi tarvittiin jonkin verran muutakin materiaalia. Säkkituolin täytteeksi hankittiin poistotyynyt Hilton Strandista, kauppakassin kantokahvat tehtiin mainospressun reunavahvikkeista ja läppärilaukun pehmusteeksi lisättiin messumaton leikkuu-ylijäämää. Uutena hankittiin vain veneköyttä läppärilaukun olkahihnaksi, vetoketjut säkkituoleihin sekä niittejä, lankaa, nahkaneuloja ja 2-puoleista teippiä.  

Kahtena elokuisena iltapäivänä kokoonnuttiin Yousicianin Hakaniemen pääkonttorin viihtyisään kahvihuoneeseen ja ryhdyttiin hommiin!

Ilahduttavaa oli seurata kuinka rohkeasti Yousicianilaiset heittäytyivät kokeilemaan mitä omin käsin syntyy. Työpajoihin osallistui 14 henkeä, joista puolet eivät olleet koskaan aiemmin käyttäneet ompelukoneita. Yousicianin henkilökunta on kansainvälistä, eikä kaikissa maissa käsitöiden opetus kuulu perusopetuksen, kuten meillä Suomessa.

Onnistumisen ilo oli käsin kosketeltavaa, kun oma uusiotuote parin tunnin aherruksen jälkeen oli valmiina. Nämä uusiotuotteet, kassit, laukut ja säkkituolit muistuttavat vielä pitkää merkittävästä kampanjasta, itsensä ylittämisestä ja yhteisöllisestä tuunaushetkestä.  

Kaikki saivat haluamansa tuotteen valmiiksi, säkkituolit tulivat käyttöön ja materiaalia jäi vielä uusiokäytettäväksi seuraaviinkin työpajoihin.

Lue täältä mitä mieltä Yousicianin Kaisa Sosala oli aktiviteetista

Munankuorimosaiikilla päällystetty lipasto

 

Sain vihdoin päätökseen pitkään suunnitteilla ja 3 viikkoa työn alla olleen mosaiikkiprojektin. Munankuorimosaiikilla päällystetyn huonekalun. Ensin suunnittelin kolhiintuneen sohvapöydän päällystämistä, mutta ensimmäiseen opiskeliboksiini kierrätettynä hankitun pikkulipaston maalipinta vaati uudistusta joten maalaamisen sijaan päällystin sen munankuorimosaiikilla.

Aloittaessa arvioin, että aikaa menisi yhteensä 12 tuntia, eli tunti illassa tahtiin parissa viikossa olisi valmista, mutta toteutunut työmäärä oli yli kaksinkertainen. En tunteja varsinaisesti laskenut, mutta mosaiikkia tehdessä ehdin kuunnella 20 tuntia äänikirjaa ja useita tunteja musiikki- ja ajankohtaisohjelmia, joten vähintään 25 tuntia meni tämän 90x45 cm kokoisen lipastonkannen päällystämiseen.

Tässä ohje, jos samanlaiseen meditatiiviseen hommaan haluat ryhtyä:

Tarvikkeet:

munankuorimosaiikki
  • kananmunankuoria (minä käytin noin 40 munan kuoret)

  • Erikeeper liimaa tai vastaavaa askarteluliimaa

  • pieni sivellin liiman levittämiseen

  • parsinneula, naskali tms piikki kuorien liikutteluun

  • hienoa hiontapaperia

  • vesipohjaista askartelulakkaa (esim. Acrylic Lacquer Gloss Sinellistä)

  • leveä lakkapensseli

Lipaston harmaa maalipinta piti ensin paikata lohkeamien kohdalta. Maalikaupan sijaan suuntasin askartelumaalilaatikolle. Sekoitin valkoisesta ja mustasta pienen tipan sopivan väristä harmaata ja paikkasin lohkeamat piiloon. Kun maali oli kuivunut, hion koko kannen kevyesti, että liima tarttuisi hyvin.

Munankuorien esivalmistelu: Kuoren sisäpinnalta pitää poistaa ensin kalvo ja se on helpointa tehdä heti kun munan rikkoo. Kuoret laitetaan likoamaan kylmään veteen ja kalvo poistetaan vetämällä tai sormilla rullaamalla kuoren sisäpinnalta. Mosaiikissa voi käyttää myös keitettyjen kananmunien kuoria, josta kalvo poistetaan samalla tavalla

Tein 10x10 cm testialan, jotta voin arvioida tarvittavan munankuorimäärän. Yhdestä munasta riitti vähän yli 10 cm testialan joten koko kanteen tarvittiin noin 40 kananmunankuorta.

Levitin liimaa noin 5 x5cm alalle ja murskasin munankuoren palaset liimapinnalle sormella tai naskalin puukahvalla. Liikuttelin naskalilla tai neulalla pikkupalat halutulle etäisyydelle toisistaan. Sitten taas uusi muutaman sentin aluelle liimaa ja lisää munankuoria. Tein tämän vaiheen aika huolettomasti, mutta jälkikäteen huomasin, että aukkojen paikkaaminen oli hidasta, joten suosittelen asettelemaan ne heti alusta alkaen tasaisesti niin valmista syntyy kerralla.

Kun parin viikon päästä koko pinta oli peitetty munankuorilla, hioin pinna tasaiseksi. Tämä vaihe on vähän turhauttava, sillä huonosti kiinnittyneet kuorenpalaset irtoavat ja paikattavaa tulee lisää. Mutta toisaalta paikkaaminen on helppoa, liimatippa koloon ja sopivan kokoinen kuorenpala päälle. Paikkauksen ja kuivumisen jälkeen taas uusi hionta, hiontapölyn poisto ja ensimmäinen kerros lakkaa pintaan. Lakkaus tekee pinnasta vedenkestävän ja pyyhittävän. Lakkasin kannen kolmeen kertaan sillä käyttämäni lakka oli hyvin ohutta.

Mietin ennen lakkausta myös mosaiikkipinnan sävyttämistä esim alkoholimusteella, mutta päätin kuitenkin jättää tämän valkoiseksi. Ehkä seuraavaan jotain väriä.

 

Mikroyrittäjät Shops2Hubs hankkeessa

 

Kuluneen 2 vuoden aikana olen ollut mukana mielenkiintoisessa kiertotaloushankkeessa, SHOPS2HUBS. Ajoitus korona-aikaan on sikäli sopiva, että tapahtumien peruuntumisen myötä on ollut aikaa liiketoiminnan kehittämiseen ja verkostoitumiseen hankkeen puitteissa. Toki kokoontumisrajoitukset ovat hanketoimintaakin vaikeuttaneet, mutta pääsimme välillä kasvokkainkin kohtaamaan, kuten Helsinki Design Weekin pop-up tapahtumassa.

Kurkkaa videoilta pop-upissa mukana olevien kiertotalousyrittäjien esittelyt. Mahtavaa porukkaa! Kaikki teemme intohimolla töitä kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

SHOPS2HUBS – Kierrätyskeskus 2.0 -hankkeessa tavoitteena on kiertotalouden edistäminen ja jätteen synnyn ehkäiseminen. Hankkeessa kierrätyskeskuksista kehitetään kiertotalouden innovaatiokeskittymiä ja kiertotalousHUBeja, jotka mahdollistavat uuden kiertotalouden liiketoiminnan syntymistä, tehostavat verkottumista ja lisäävät materiaalien uudelleenkäyttöä.
Kierrätyskeskuksen Nihtisillan tavaratalo toimii hankkeessa kehitysalustana, kiertotalousHUBina. Kierrätyskeskuksen Nihtisillan toimipiste tarjoaa uusioyrittäjien käyttöön sadan neliön verran tiloja, yhteisiä työvälineitä ja lähes loputtoman materiaalivirran