Sain taannoin tarjouspyynnön erään kansainvälisen organisaation Suomen johdon suunnittelupäivän oheisohjelmasta: "jotain kivaa yhteistä käsillä tekemistä kokouksen päätteeksi". Siis perinteisesti ensin työt ja sitten huvi.
Koska kyse oli suunnittelupäivästä, ehdotin kuitenkin, että otettaisiin kiva yhteinen käsillätekeminen heti kokouspäivän alkuun. Suosittelin ohjelman kääntämistä, koska käsillä tekeminen on yksi parhaista tavoista saada luovuus käyttöön, ja sitähän suunnittelupäivässä juuri tarvitaan, jotta keksitään luovia, uusia ideoita toiminnan kehittämiseen.
Tapahtuman tilaaja innostui ajatuksesta ja kokouspäivän koittaessa aloitimme aamun taittelemalla origameja kierrätysmateriaalista, järjestön omista vanhentuneista vuosikertomuksista.
Aivotutkija kannustaa käsillä tekemiseen
Origamien taittelu on hyvää aivojumppaa, se kehittää kolmiulotteista hahmotuskykyä ja kärsivällisyyttä. Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan kahdella kädellä tekeminen aktivoi molempia aivopuoliskoja ja parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä. Digitalisoituvassa maailmassa käsillämme on nykyään liian vähän tehtävää. Ihmisen tunto- ja motorinen järjestelmä laaja ja käsitöiden tekeminen stimuloi monipuolisesti aivoja.
Osallistujat kokivat kädentaito-ohjelman erittäin positiiviseksi
Hetken hämmennyksen ja sitä seuranneen innokkaan taittelun jälkeen koossa oli lähes 200 origamiperhosta, joista kokosimme näyttävän mobilen. Yhdessä tehty mobile koristaa nyt järjestön kahvihuonetta ja muistuttaa suunnittelupäivästä ja yhdessätekemisen voimasta.
Osallistujat kokivat kädentaito-ohjelman erittäin positiiviseksi, palautekyselyssä ohjelma sai lähes täydet pisteet, 9½ kymmenen pisteen asteikolla.
Kokouksen alussa lyhyt kädentaito-ohjelma on siis hyvä tapa murtaa jäätä, saada osallistujat vapautumaan ja kommunikoimaan. Sen jälkeen kokouskin sujuu rennossa, innostuneessa ja luovassa ilmapiirissä.
Kädentaito-ohjelma voi olla vaikka toimiston joulukoristeiden askartelua, nahkatöitä, betoniaskartelua tai mitä vaan yllättävää ja erilaista normaalista päivätyöstä. Tietotyötä tekevälle on erittäin palkitsevaa saada jotain konkreettista aikaiseksi omin käsin. Yhdessä tekeminen hitsaa tiimiä yhteen. Kun työstettävä materiaali on kierrätettyä, uskaltaa jokainen kokeilla mitä omin käsin syntyy, ja luontokin kiittää!
Katso vinkkejä kestävän kehityksen kädentaito-ohjelmista täältä